Mesto Stropkov pripravuje návrhy na zníženie výdavkov v roku 2010

24.11.2009 Stropkov

Stropkov 24. novembra (TASR) – Vedenie Mestského úradu v Stropkove pripravuje návrh opatrení, ktoré by mali zmierniť dopady krízy na hospodárenie s verejnými financiami v roku 2010.
Ako dnes uviedol pre TASR prednosta MsÚ Metod Burák, úsporné opatrenia by sa mali týkať financovania chodu radnice, hospodárenia v príspevkových organizáciách a zníženia dotácií, ktoré poskytujú iným inštitúciám na území mesta.
\"Opatrenia o ktorých sme diskutovali na mestskej rade nám môžu ušetriť okolo 130.000 eur (3,91 milióna Sk). Definitívne sa budeme môcť o rozpočte na rok 2010 baviť, keď uzavrieme tento rok a zároveň počkáme na pripomienky poslancov, ktorí budú mať pri schvaľovaní rozpočtu posledné slovo, \" povedal Burák. Dodal, že poslanci sa k navrhovaným úsporám mali vyjadriť na zasadnutí zastupiteľstva začiatkom decembra tohto roka a následne z nich budú vychádzať pri tvorbe rozpočtu.
V tejto súvislosti prebehne na stropkovskej radnici audit organizačnej a personálnej štruktúry a mzdového fondu. \"Nechceme za každú cenu znižovať stav zamestnancov, ale budeme hľadať optimálnu štruktúru, aby každý z úradníkov bol vyťažený na maximum v rámci pracovného času a svojich kompetencií, \" naznačil Burák. Okrem toho chcú ušetriť financie pri nákupe tovarov a služieb.
V budúcom roku plánuje mesto realizovať iba investičné akcie, ktoré budú kryté dotáciami z projektov a o polovicu sa znížia náklady na organizovanie Stropkovského jarmoku. Zhruba o 30 % sa majú krátiť aj dotácie pre cirkevné a spoločenské organizácie pôsobiace na území mesta.
Pôvodne sa uvažovalo aj o tom, že by mesto v nasledujúcej sezóne zrušilo prevádzku zimného štadióna a znížilo dotácie pre futbalový klub MŠK Tesla Stropkov. Tieto návrhy však nakoniec členovia mestskej rady nepodporili.
Mestská rada sa zaoberala aj návrhom zníženia transferu pre mestský podnik Služba. \"K prijímaniu opatrení v mestskom podniku prebehne ešte samostatné rokovanie s jeho vedením, na ktorom si rozoberieme personálne otázky a zároveň dotácie pre jednotlivé strediská. Budeme hľadať optimálny model, aby financie vkladané do tohto podniku, ktorý v našom meste zabezpečuje napríklad nakladanie s tuhým komunálnym odpadom, boli využité maximálne efektívne, \" zdôraznil Burák.
Podľa prednostu snahou samosprávy je objektivizovať všetky položky viažuce sa na mestský rozpočet, pričom prioritou bude plnenie služieb vo verejnom záujme, ktoré mesto musí zabezpečovať.
 

Vyberte región